Penne z bakłażanami i pomidorami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 2
makaron penne 500 g
pomidorki koktajlowe pół kilo
ostra papryczka chili 1
czosnek 3 ząbki
świeża bazylia hojna garść
oliwa pół szklanki
sól i pieprz do smaku
Bardzo szybki, wegetariański, pyszny obiad.

Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, nasolić odstawić. Chili umyć, usunąć pestki pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać, rozgnieść. Pomidorki umyć, przekroić każdy na pół. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wstawić osoloną wodę na makaron. Opłukać bakłażana i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać oliwę na patelni. Włożyć czosnek, po kilku sekundach paprykę, a po kolejnych kilku sekundach bakłażany. Usmażyć je do miękkości. Ugotować makaron. Do bakłażanów dodać pomidory a po kilku minutach odcedzony makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane listkami bazylii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.