Penne z bakłażanami i pomidorami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
makaron penne | 500 g |
pomidorki koktajlowe | pół kilo |
ostra papryczka chili | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
świeża bazylia | hojna garść |
oliwa | pół szklanki |
sól i pieprz do smaku |
Bardzo szybki, wegetariański, pyszny obiad.
Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, nasolić odstawić. Chili umyć, usunąć pestki pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać, rozgnieść. Pomidorki umyć, przekroić każdy na pół. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wstawić osoloną wodę na makaron. Opłukać bakłażana i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać oliwę na patelni. Włożyć czosnek, po kilku sekundach paprykę, a po kolejnych kilku sekundach bakłażany. Usmażyć je do miękkości. Ugotować makaron. Do bakłażanów dodać pomidory a po kilku minutach odcedzony makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane listkami bazylii.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.