- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
makaron penne | 500 g |
pomidorki koktajlowe | pół kilo |
ostra papryczka chili | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
świeża bazylia | hojna garść |
oliwa | pół szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, nasolić odstawić. Chili umyć, usunąć pestki pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać, rozgnieść. Pomidorki umyć, przekroić każdy na pół. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wstawić osoloną wodę na makaron. Opłukać bakłażana i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać oliwę na patelni. Włożyć czosnek, po kilku sekundach paprykę, a po kolejnych kilku sekundach bakłażany. Usmażyć je do miękkości. Ugotować makaron. Do bakłażanów dodać pomidory a po kilku minutach odcedzony makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane listkami bazylii.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...