1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni, aby była lekko chrupiąca.
3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.
Penne Rigate w kremie brokułowym z gotowaną szynką i serem ricotta
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
Penne Rigate | 400 gramów |
brokuły | 150 gramów |
mleko pełnotłuste | 100 mililitrów |
szynka gotowana | 100 gramów |
świeży ser ricotta | 50 gramów |
oliwa z oliwek Extra Vergine | 30 mililitrów |
sól | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.