1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni, aby była lekko chrupiąca.
3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
Penne Rigate | 400 gramów |
brokuły | 150 gramów |
mleko pełnotłuste | 100 mililitrów |
szynka gotowana | 100 gramów |
świeży ser ricotta | 50 gramów |
oliwa z oliwek Extra Vergine | 30 mililitrów |
sól | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...