Pęczak ze smażonym tofu

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
tofu naturalne 200 g
pęczak 1 szklanka
dymka (tylko zielone części) 3
marchew 1
oliwa extra virgin 2 łyżki
sok z cytryny lub ocet balsamiczny 1 łyżka
zioła prowansalskie 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
olej rzepakowy lub klarowane masło 6 łyżek
miód 1 łyżeczka
To niezwykle zdrowe jedzenie! Warto spróbować.

Tofu pokroić w kosteczkę. Oliwę, ocet i zioła prowansalskie wmieszać i obtoczyć w nich tofu. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ugotować  pęczak na sypko (1 szklanka pęczaku 1,5 szklanki wody bez soli). Dymki pokroić w piórka, marchewkę w słupki. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć tofu z jednej strony (ok 1 minuta), odwrócić, dodać dymkę i marchew i dosmażyć. Dodać miód. Wyłożyć tofu i warzywa na pęczak. Posolić do smaku. Skropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.