Pęczak ze smażonym tofu
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
tofu naturalne | 200 g |
pęczak | 1 szklanka |
dymka (tylko zielone części) | 3 |
marchew | 1 |
oliwa extra virgin | 2 łyżki |
sok z cytryny lub ocet balsamiczny | 1 łyżka |
zioła prowansalskie | 1 łyżka |
olej sezamowy | 1 łyżka |
olej rzepakowy lub klarowane masło | 6 łyżek |
miód | 1 łyżeczka |
To niezwykle zdrowe jedzenie! Warto spróbować.
Tofu pokroić w kosteczkę. Oliwę, ocet i zioła prowansalskie wmieszać i obtoczyć w nich tofu. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ugotować pęczak na sypko (1 szklanka pęczaku 1,5 szklanki wody bez soli). Dymki pokroić w piórka, marchewkę w słupki. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć tofu z jednej strony (ok 1 minuta), odwrócić, dodać dymkę i marchew i dosmażyć. Dodać miód. Wyłożyć tofu i warzywa na pęczak. Posolić do smaku. Skropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.