- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
tofu naturalne | 200 g |
pęczak | 1 szklanka |
dymka (tylko zielone części) | 3 |
marchew | 1 |
oliwa extra virgin | 2 łyżki |
sok z cytryny lub ocet balsamiczny | 1 łyżka |
zioła prowansalskie | 1 łyżka |
olej sezamowy | 1 łyżka |
olej rzepakowy lub klarowane masło | 6 łyżek |
miód | 1 łyżeczka |
Tofu pokroić w kosteczkę. Oliwę, ocet i zioła prowansalskie wmieszać i obtoczyć w nich tofu. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ugotować pęczak na sypko (1 szklanka pęczaku 1,5 szklanki wody bez soli). Dymki pokroić w piórka, marchewkę w słupki. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć tofu z jednej strony (ok 1 minuta), odwrócić, dodać dymkę i marchew i dosmażyć. Dodać miód. Wyłożyć tofu i warzywa na pęczak. Posolić do smaku. Skropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...