Roztopić masło, zdjąć piankę, ale jej nie wyrzucać. Dodać do masła kilka listków rozmarynu, odstawić. Wątróbkę umyć i dokładnie osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzewać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Doda wątróbkę, rozmaryn i mieszając smażyć 7 minut. Podlać brandy i podpalić. Zachować szczególną ostrożność, bo ogień buchnie gwałtownie. Poczekać aż się wypali. Zdjąć patelnię z ognia i doprawić wątróbki solą. Przestudzić, zmiksować niezbyt dokładnie z połową masła i pianką. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek porto, bulionu lub wody. Dodać pieprz z zalewy. Przełożyć do miseczki, wyrównać zalać resztą masła, schłodzić. Pate najlepsze jest następnego dnia. Podawać z dobrym chlebem.
Pate z wątróbek z pieprzem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbka drobiowa | 300 g |
masło | 100 g |
szalotki | 3 |
czosnek | 2 ząbki |
pieprz zielony w zalewie | 1 łyżka |
rozmaryn świeży (posiekane listki) | 1 łyżka |
oliwa do smażenia wątróbek | 2 łyżki |
brandy | 50 ml |
sól | do smaku |
rozmaryn, pieprz kolorowy | do dekoracji |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.