Pasztet z kaczki z sosem karminowym

  • Czas 6 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cała kaczka (z podrobami) 1
wątróbka cielęca 300g
wątróbka z gęsi 3
słonina 60g
100 g pieczarek lub 10 g suszonych grzybów
włoszczyzna 100g
średnia cebula 1
żółtka 2
jajka 3
czerstwe kajzerki 2
tłuszcz do posmarowania formy 30g
ziele angielskie
sól i pieprz
liść bobkowy 1/2
gałka muszkatołowa
sproszkowany imbir
Sos:
żurawina lub porzeczki 200g
barszcz 200ml
cukier 80g
goździki 2
ziarna gorczycy 1 łyżka
cynamon szczypta
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka

Kaczkę podzielić na 4 części. Warzywa, mięso z podrobami (bez wątróbki), słoninę, przyprawy zalać wodą i gotować powoli na małym ogniu. Po 30 minutach wyjąć słoninę i dodać sól. Gdy mięso zmięknie, ostudzić je a następnie oddzielić od kości.

Pokroić w plasterki pieczarki i cebulę. Włożyć je do rondla, dodać wątróbki. Zalać wrzącym wywarem z gotowania mięsa (tylko tyle wywaru, aby przykrył wątróbki) i dusić 10 minut pod przykryciem.

Bułkę namoczyć w zimnym wywarze. Dużą formę pasztetową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plasterkami słoniny. Mięso z kaczki, pieczarki z cebulą, wątróbkę cielęcą, bułkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, za drugim razem przez gęstsze sitko. Dodać 2 żółtka, 3 jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir do smaku. Wyrobić starannie na pulchną masę.

Włożyć do formy, ugnieść, w środek masy wcisnąć kawałki wątróbki gęsiej. Zamknąć pokrywę lub przykryć formę folią aluminiową i piec w kąpieli wodnej około półtorej godziny. Gdy brzegi pasztetu lekko się zarumienią, wyjąć go z kąpieli wodnej i ostudzić. Letni pasztet wyjąć na talerz.

Żurawinę z cukrem przetrzeć do barszczu. Zagotować barszcz z przyprawami i zagęścić go mąką ziemniaczaną. Podawać pasztet z sosem udekorowany świeżymi żurawinami.

 

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.