Pasztet w galarecie

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cały pasztet ok.750 g
gałka muszkatołowa szczypta
wywar warzywny w zależności od wiel
żelatyna w zależności od wiel
żurawiny do podania
sól i pieprz do smaku
Tak podany pasztet wygląda bardzo efektownie.

Kupić dobry pasztet. Przygotować naczynie, które z każdej strony jest co najmniej o centymetr większe od naszego pasztetu. Sprawdzić ile nam potrzeba galarety. W tym celu awinąć pasztet dokładnie w folię spożywczą, umieścić go w wybranym naczyniu i zalać wodą, tak, aby po bokach było po 1 cm przestrzeni a od góry woda przykrywała pasztet na dwa cm, potem odlać wodę, zmierzyć jej objętość i tyle właśnie zrobić galarety. Do bulionu dodać żelatynę, podgrzać, doprawic do smaku gałką, solą i pieprzem. Umieścić pasztet w formie, i zalac stygnącą galaretą. Wstawić na noc do lodówki. Podawać z żurawiną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.