Pasztet w galarecie
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cały pasztet | ok.750 g |
gałka muszkatołowa | szczypta |
wywar warzywny | w zależności od wiel |
żelatyna | w zależności od wiel |
żurawiny | do podania |
sól i pieprz do smaku |
Tak podany pasztet wygląda bardzo efektownie.
Kupić dobry pasztet. Przygotować naczynie, które z każdej strony jest co najmniej o centymetr większe od naszego pasztetu. Sprawdzić ile nam potrzeba galarety. W tym celu awinąć pasztet dokładnie w folię spożywczą, umieścić go w wybranym naczyniu i zalać wodą, tak, aby po bokach było po 1 cm przestrzeni a od góry woda przykrywała pasztet na dwa cm, potem odlać wodę, zmierzyć jej objętość i tyle właśnie zrobić galarety. Do bulionu dodać żelatynę, podgrzać, doprawic do smaku gałką, solą i pieprzem. Umieścić pasztet w formie, i zalac stygnącą galaretą. Wstawić na noc do lodówki. Podawać z żurawiną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.