- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cały pasztet | ok.750 g |
gałka muszkatołowa | szczypta |
wywar warzywny | w zależności od wiel |
żelatyna | w zależności od wiel |
żurawiny | do podania |
sól i pieprz do smaku | |
Kupić dobry pasztet. Przygotować naczynie, które z każdej strony jest co najmniej o centymetr większe od naszego pasztetu. Sprawdzić ile nam potrzeba galarety. W tym celu awinąć pasztet dokładnie w folię spożywczą, umieścić go w wybranym naczyniu i zalać wodą, tak, aby po bokach było po 1 cm przestrzeni a od góry woda przykrywała pasztet na dwa cm, potem odlać wodę, zmierzyć jej objętość i tyle właśnie zrobić galarety. Do bulionu dodać żelatynę, podgrzać, doprawic do smaku gałką, solą i pieprzem. Umieścić pasztet w formie, i zalac stygnącą galaretą. Wstawić na noc do lodówki. Podawać z żurawiną.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...