Rozpuścić masło w rondelku. Oczyścić wątróbkę i zmiksować razem z roztopionym masłem w blenderze. Dodawać żółtka po jednym, wrzucić kawałki mięsa. Zmiksować na gładką masę. Ubić jedno białko na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą mięsną. Wlać wódkę, doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać cebulę i podsmażyć z imbirem, aż się przyrumieni. Zmniejszyć ogień i dodać miód. Przełożyć do masy mięsnej i delikatnie wymieszać. Piec w kąpieli wodnej 45 minut w temperaturze 160°C. Podawać na bagietce z sosem lub konfiturą żurawinową.
Pasztet pieczony w kąpieli wodnej
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbka drobiowa | 300 g |
ugotowane mięso z kurczaka | 200 g |
masło | 130 g |
jajka | 2 |
wódka | 1 kieliszek |
posiekany świeży imbir | 1 łyżka |
cebula | 1/2 |
miód | 3 łyżki |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.