Pasztet domowy

  • Czas 6 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Podgardle wieprzowe 300g
łopatka wieprzowa 500g
wątróbka wieprzowa 300g
wołowina (pręga lub łata) 500g
grzyby suszone 100g
cebule 2
jajka 5
mleko 0,5 l
czerstwe bułki 2
smalec 100g
ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy po kilka sztuk
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
Oto pasztet wielkanocny dla niezaawansowanych kucharzy Przepis Magdy Gessler z filmem instruktażowym.

Mięsa, poza wątróbką, obsmażyć na smalcu na silnym ogniu. Przełożyć do rondla i zalać wodą, dając tylko tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodać namoczone wcześniej grzyby, kilka ziaren ziela i jałowca, kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Dopiero wtedy dodać wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Bułki namoczyć w mleku. Mięsa, grzyby i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Za ostatnim razem użyć sitka o mniejszych otworach. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca (w dokładnym wyrobieniu tkwi sekret dobrego pasztetu). Doprawić gałką, solą i pieprzem. Napełnić foremki (3 keksówki po ok. 1 kg każda) i piec 90 minut w temperaturze 160 C.



Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.