- Czas 6 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Podgardle wieprzowe | 300g |
łopatka wieprzowa | 500g |
wątróbka wieprzowa | 300g |
wołowina (pręga lub łata) | 500g |
grzyby suszone | 100g |
cebule | 2 |
jajka | 5 |
mleko | 0,5 l |
czerstwe bułki | 2 |
smalec | 100g |
ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy | po kilka sztuk |
gałka muszkatołowa | |
sól i pieprz | do smaku |
Mięsa, poza wątróbką, obsmażyć na smalcu na silnym ogniu. Przełożyć do rondla i zalać wodą, dając tylko tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodać namoczone wcześniej grzyby, kilka ziaren ziela i jałowca, kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Dopiero wtedy dodać wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Bułki namoczyć w mleku. Mięsa, grzyby i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Za ostatnim razem użyć sitka o mniejszych otworach. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca (w dokładnym wyrobieniu tkwi sekret dobrego pasztetu). Doprawić gałką, solą i pieprzem. Napełnić foremki (3 keksówki po ok. 1 kg każda) i piec 90 minut w temperaturze 160 C.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...