Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto francuskie 1 opakowanie
mięso mielone złopatki 250 g
cebula 1 duża
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
jajka 1
bułka tarta 1 łyżka
masło 50 g
kumin, tymianek, pieprz, słodka papryka po 1/2 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
Doskonała przegryzka do noworocznego barszczyku lub rosołu. Łatwe i szybkie do przygotowania.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulę usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, czosnkiem, jednym jajkiem, bułką tartą i solą. Ciasto odwinąć i lekko rozwałkować. Pokroić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat na 2 trójkąty. Posmarować każdy trójkąt roztopionym masłem. Na posmarowanym masłem cieście rozłożyć łyżkę farszu mięsnego i zwinąć, zawijając pod spód rogi ciasta. Pakieciki ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180 C. Piec na złoty kolor około 30 minut. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.