Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto francuskie | 1 opakowanie |
mięso mielone złopatki | 250 g |
cebula | 1 duża |
olej | 1 łyżka |
czosnek | 2 ząbki |
jajka | 1 |
bułka tarta | 1 łyżka |
masło | 50 g |
kumin, tymianek, pieprz, słodka papryka | po 1/2 łyżeczki |
sól | 1,5 łyżeczki |
Doskonała przegryzka do noworocznego barszczyku lub rosołu. Łatwe i szybkie do przygotowania.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulę usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, czosnkiem, jednym jajkiem, bułką tartą i solą. Ciasto odwinąć i lekko rozwałkować. Pokroić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat na 2 trójkąty. Posmarować każdy trójkąt roztopionym masłem. Na posmarowanym masłem cieście rozłożyć łyżkę farszu mięsnego i zwinąć, zawijając pod spód rogi ciasta. Pakieciki ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec na złoty kolor około 30 minut. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.