- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto francuskie | 1 opakowanie |
mięso mielone złopatki | 250 g |
cebula | 1 duża |
olej | 1 łyżka |
czosnek | 2 ząbki |
jajka | 1 |
bułka tarta | 1 łyżka |
masło | 50 g |
kumin, tymianek, pieprz, słodka papryka | po 1/2 łyżeczki |
sól | 1,5 łyżeczki |
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulę usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, czosnkiem, jednym jajkiem, bułką tartą i solą. Ciasto odwinąć i lekko rozwałkować. Pokroić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat na 2 trójkąty. Posmarować każdy trójkąt roztopionym masłem. Na posmarowanym masłem cieście rozłożyć łyżkę farszu mięsnego i zwinąć, zawijając pod spód rogi ciasta. Pakieciki ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec na złoty kolor około 30 minut. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...