Pasternak z sosem śmietankowym
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pasternak | pół kilo |
oliwa | 2 -3 łyżki |
śmietanka kremówka | 1 szklanka |
Parmezan tarty | pół szklanki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku |
Aromatyczny, delikatny pasternak wraca na nasze targi i stoły. Korzystajmy.
Pasternak obrać, pokroić w długie, cienkie słupki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsypać pasternak na blasze skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości (ok 20 minut). Śmietankę podgrzać, do gorącej wsypać ¾ parmezanu i mieszając rozpuścić. Doprawić sos gałką muszkatołową, solą (delikatnie) i pieprzem. Wylać sos na talerze, posypać upieczonym pasternakiem i resztą parmezanu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.