- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pasternak | pół kilo |
oliwa | 2 -3 łyżki |
śmietanka kremówka | 1 szklanka |
Parmezan tarty | pół szklanki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku | |
Pasternak obrać, pokroić w długie, cienkie słupki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsypać pasternak na blasze skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości (ok 20 minut). Śmietankę podgrzać, do gorącej wsypać ¾ parmezanu i mieszając rozpuścić. Doprawić sos gałką muszkatołową, solą (delikatnie) i pieprzem. Wylać sos na talerze, posypać upieczonym pasternakiem i resztą parmezanu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...