Pastéis de Nata
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto francuskie | 600 g |
mąka | 60 g |
mleko | 500 ml |
skórka z cytryny (ekologicznej) |
kora cynamonu | kawałek |
cukier | 500 g |
woda | 250 ml |
żółtka | 7 |
Z ciasta francuskiego wyciąć krążki wielkości foremek do babeczek albo do muffinków. Wykleić ciastem foremki. Mąkę rozmieszać z ¼ szklanki mleka. Resztę mleka zagotować razem z cynamonem i skórką z cytryny. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i szybko rozmieszać aż krem zgęstnieje. W oddzielnym garnuszku ugotować syrop z cukru i wody. Wlać go powoli do kremu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Można krem przecedzić przez sito albo zostawić w nim gruzełki żeby miał bardziej „wiejski” charakter i ciekawą strukturę. Wyjąć z kremu cynamon i skórkę cytryny. Wlać żółtka i energicznie wymieszać. Napełnić wyłożone ciastem foremki kremem tak żeby od krawędzi foremki pozostał 1 cm odstępu. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza, aż wierzch kremu mocno się zrumieni.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.