- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto francuskie | 600 g |
mąka | 60 g |
mleko | 500 ml |
skórka z cytryny (ekologicznej) |
kora cynamonu | kawałek |
cukier | 500 g |
woda | 250 ml |
żółtka | 7 |
Z ciasta francuskiego wyciąć krążki wielkości foremek do babeczek albo do muffinków. Wykleić ciastem foremki. Mąkę rozmieszać z ¼ szklanki mleka. Resztę mleka zagotować razem z cynamonem i skórką z cytryny. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i szybko rozmieszać aż krem zgęstnieje. W oddzielnym garnuszku ugotować syrop z cukru i wody. Wlać go powoli do kremu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Można krem przecedzić przez sito albo zostawić w nim gruzełki żeby miał bardziej „wiejski” charakter i ciekawą strukturę. Wyjąć z kremu cynamon i skórkę cytryny. Wlać żółtka i energicznie wymieszać. Napełnić wyłożone ciastem foremki kremem tak żeby od krawędzi foremki pozostał 1 cm odstępu. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza, aż wierzch kremu mocno się zrumieni.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...