Pasta con le sarde. Sycylijski makaron z sardynkami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże sardynki (można też użyć dobrych portugalskich z puszki) 500 g
makaron bucatini 500 g
cebula 2 średniej wielkości
anchovies 3 sztuki
rodzynki 50 g
orzeszki pinii 50 g
szafran 1 saszetka
oliwa z oliwek
sól i pieprz
koper włoski 500 g
Ten mało jeszcze w Polsce znany makaron przygotowuje sie naczęściej właśnie we wrześniu kiedy można dostać świeże sardynki i dziki koper włoski. Dziki koper można bez większej straty zastąpić hodowlanym a świeże sardynki dobrymi portugalskimi sardynkami z puszki.

Gotować przez około dwadzieścia minut koper w osolonej wodzie (ponieważ będzie ona potem służyć do gotowania makaronu powinno być jej 4 litry na 500 g makaronu), odcedzić i posiekać. Wodę zachować. Oczyścić i odfiletować sardynki usuwając głowę, ogon i ości, następnie umyć i osuszyć między dwiema czystymi ściereczkami. Na patelni obsmażyć sardynki na łyżce oliwy po dwie minuty z każdej strony i odłożyć. Na tej samej patelni smażyć drobno pokrojoną cebulę aż do lekkiego zbrązowienia, a następnie dodać koper włoski, sardynki, rodzynki (namoczone w ciepłej wodzie przez pół godziny), orzechy piniowe, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, mieszając.
Po około dwudziestu minutach, dodać anchois, opłukane z soli osuszone i rozprowadzone na małej patelni z łyżką gorącej oliwy. Gotować jeszcze przez 15 minut, stale mieszając, a następnie dodać saszetkę szafranu, rozpuszczonego w łyżce wody z gotowania z kopru włoskiego. W międzyczasie ugotować makaron  al dente w wodzie z kopru włoskiego i dodać go do sosu. Pozwolić potrawie odpocząć kilka minut przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.