Pascha wielkanocna
Uwielbiam ten przysmak prawosławnej Wielkanocy!
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
twaróg niekwaśny | 1 kg |
cukier puder | 1,5 szklanki |
masło | 1 kostka |
żółtka | 4 |
rodzynki | 100g |
figi | 100g |
daktyle | 100g |
orzechy | 100g |
migdały siekane | 100g |
skórka pomarańczowa kandyzowana | 50g |
Ser zemleć trzykrotnie. Zalać wrzątkiem rodzynki i odcedzić po 5 minutach. Posiekać figi, daktyle i orzechy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera. Gładką masę wymieszać z bakaliami.
Ustawić sito na naczyniu, do którego będzie mogła spływać serwatka. Wyścielić sito lekko zwilżoną, podwójnie złożoną gazą. Przełożyć masę serową do sita, dociskając. Brzegi gazy zawinąć do góry, przykrywając masę serową. Położyć na wierzchu talerzyk dopasowany wielkością do wielkości sita. Obciążyć talerzyk (np. puszką lub słoikiem) i wstawić na noc do lodówki. Zlać płyn spod sita. Rozwinąć gazę od góry, przełożyć paschę na półmisek, zdjąć gazę. Ozdobić według własnej fantazji.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.