Uwielbiam ten przysmak prawosławnej Wielkanocy!
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
twaróg niekwaśny | 1 kg |
cukier puder | 1,5 szklanki |
masło | 1 kostka |
żółtka | 4 |
rodzynki | 100g |
figi | 100g |
daktyle | 100g |
orzechy | 100g |
migdały siekane | 100g |
skórka pomarańczowa kandyzowana | 50g |
Ser zemleć trzykrotnie. Zalać wrzątkiem rodzynki i odcedzić po 5 minutach. Posiekać figi, daktyle i orzechy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera. Gładką masę wymieszać z bakaliami.
Ustawić sito na naczyniu, do którego będzie mogła spływać serwatka. Wyścielić sito lekko zwilżoną, podwójnie złożoną gazą. Przełożyć masę serową do sita, dociskając. Brzegi gazy zawinąć do góry, przykrywając masę serową. Położyć na wierzchu talerzyk dopasowany wielkością do wielkości sita. Obciążyć talerzyk (np. puszką lub słoikiem) i wstawić na noc do lodówki. Zlać płyn spod sita. Rozwinąć gazę od góry, przełożyć paschę na półmisek, zdjąć gazę. Ozdobić według własnej fantazji.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...