Pascha

Aby pascha stała się ozdobą wielkanocnego stołu, trzeba zacząć w Wielki Piatek, a dokończyć dzieła w Wielką Sobotę. Powodzenia!

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 250g
cukier puder 200g
wanilia 4 laski
cytryny 1
żółtka 8
twaróg pełnotłusty 1 kg
śmietana 22% ok. 1,5 szklanki
domowa skóka pomarańczowa ok. 50 g
rodzynki 50-100g
koniak do namoczenia rodzynków
orzechy włoskie ok. 100g
Powinna być idealnie gładka, rozpływająca się na języku, przesycona aromatami wanilii i skórki pomarańczowej.

Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone wcześniej w koniaku. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.