Pascha
Aby pascha stała się ozdobą wielkanocnego stołu, trzeba zacząć w Wielki Piatek, a dokończyć dzieła w Wielką Sobotę. Powodzenia!
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 250g |
cukier puder | 200g |
wanilia | 4 laski |
cytryny | 1 |
żółtka | 8 |
twaróg pełnotłusty | 1 kg |
śmietana 22% | ok. 1,5 szklanki |
domowa skóka pomarańczowa | ok. 50 g |
rodzynki | 50-100g |
koniak do namoczenia rodzynków | |
orzechy włoskie | ok. 100g |
Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone wcześniej w koniaku. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.