Parzybroda
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta biała | 1,5 kg |
ziemniaki | 500 g |
boczek wędzony | 500 g |
cebula | 2 |
majeranek, kminek, lubczyk | |
sól i pieprz |
Ciągnące się włókna kapusty opadają na brodę, lekko ja parząc ale warto!
Kapustę pokroić na ósemki, usunąć głąb. Włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować. Po 15 minutach dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić boczek w kosteczkę, a obraną cebulę w piórka. Zrumienić cebule na boczku. Odcedzić kapustę ziemniakami i utłuc tłuczkiem do kartofli. Dodać boczek z cebulą i chwile razem gotować.
Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.