Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Rozmrozić grzyby i wysuszyć. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć chwilę na małym ogniu. Wlać bulion, tak żeby zakrył grzyby i gotować prawie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. Dodać serek mascarpone i zmiksować na najniższych obrotach. Przed podaniem polać odrobiną oliwy, nałożyć po kopiatej łyżce parmezanu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przybrać gałązką tymianku.
Parmezanowy krem z borowików
- Czas 1 godz. 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
grzyby suszone | 55 g |
mrożone grzyby (najlepiej borowiki) | 150 g |
bulion z jarzyn | 1 l |
biała cebula | 1 mała szt. |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
serek mascarpone | 2 łyżki |
grubo tarty parmezan | 2 szklanki |
natka pietruszki | garść |
świeży tymianek do przybrania | 1 gałązka |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.