1. Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości.
2. Paprykę myjemy, odcinamy „kapelusik” z ogonkiem, drążymy gniazda
nasienne.
3. Zieleninę płuczemy, osuszamy
4. Serki dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek.
5. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko.
6. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki, do drugiej
czosnek i chili.
7. Obie porcje doprawiamy sola i pieprzem.
8. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do
obu porcji serka.
9. Paprykę czerwona zapełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno
wciskając łyżeczką do samego końca strąka.
10. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną.
11. Papryki owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3-4 godziny do
lodówki.
Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone
w plastry bardzo ostrym nożem. Jeśli serek jest ścisły, możemy
zrezygnować z żelatyny.