Paprykowe kwiatki

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryka czerwona 1
Papryka Żółta 1
serki lekkie naturalne Bieluch 2
cebulka dymka ze szczypiorkiem 1
łyżeczka posiekanego koperku 1
kawałek papryczki chili 1
mały ząbek czosnku 1
łyżka żelatyny 1
cynamon 1/2 łyżeczki

1. Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości.

2. Paprykę myjemy, odcinamy „kapelusik” z ogonkiem, drążymy gniazda

nasienne.

3. Zieleninę płuczemy, osuszamy

4. Serki dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek.

5. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko.

6. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki, do drugiej

czosnek i chili.

7. Obie porcje doprawiamy sola i pieprzem.

8. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do

obu porcji serka.

9. Paprykę czerwona zapełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno

wciskając łyżeczką do samego końca strąka.

10. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną.

11. Papryki owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3-4 godziny do

lodówki.

Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone

w plastry bardzo ostrym nożem. Jeśli serek jest ścisły, możemy

zrezygnować z żelatyny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.