Każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami półki, odczuwa dumę i zadowolenie.Nic nie smakuje lepiej i nie sprawia takiej satysfakcji, jak samodzielnie przygotowane przetwory. Przetwory robiła moja Mama, teraz robię ja i moja dorosła już córka. Lubimy mieć swoje ogórki kiszone, paprykę, kapustę kiszoną, różne sałatki warzywne, przecier z pomidorów, buraki w słoikach i marmoladę z jabłek do naleśników i jabłecznika.
Strąki papryki starannie oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć. Poprzekrawać je na połówki, ćwiartki lub szerokie paski. Obrane cebulki obgotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę, cebulki i ogórki układać w słoikach z przyprawami. Zagotować wodę z octem, dodać sól, cukier. Zalać warzywa, pasteryzować ok. 10 minut od zagotowania.