Papryka marynowana
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone papryki | 1 kg |
ocet spirytusowy | 200 ml |
cukier | 2-3 łyżki |
ziele angielskie | 6 |
liść laurowy | 3 |
pieprz ziarnisty zielone | garść |
sól | do smaku |
Znakomity dodatek do zimnych mięs i kanapek.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Zagotować składniki zalewy dodając 3 szklanki wody. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i cukrem. Należy delikatnie używać soli. Do wyparzonych słoików włożyć paski papryki. Ostudzić zalewę. Rozłożyć do słoików przyprawy z zalewy. Zalać papryki zalewą, tak aby były przykryte. Zakręcić lekko słoiki i pasteryzować 10 minut. Dokręcić. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.