Papryka marynowana
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kolorowa papryka (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa) | 3 kg |
ocet winny biały 6% | 1 litr |
woda | 1 litr |
cukier | 300 g |
sól | 1 łyżka |
kolorowy pieprz | paczka |
ziele angielskie | kilka ziaren |
liście laurowe | po jednym do każdego |
szalotki | 10 małych |
tymianek świeży | kilka gałązek |
Tradycyjny dodatek, obowiązkowy na świątecznym stole. I łatwo się robi.
Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć ogień pod zalewą. Do wyparzonych słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki, dolać zimną wodę i pasteryzować około 20 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.