- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kolorowa papryka (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa) | 3 kg |
ocet winny biały 6% | 1 litr |
woda | 1 litr |
cukier | 300 g |
sól | 1 łyżka |
kolorowy pieprz | paczka |
ziele angielskie | kilka ziaren |
liście laurowe | po jednym do każdego |
szalotki | 10 małych |
tymianek świeży | kilka gałązek |
Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć ogień pod zalewą. Do wyparzonych słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki, dolać zimną wodę i pasteryzować około 20 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...