Papryki przekroić zachowując ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Wnętrza połówek posolić. Kus-kus zalać wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu było ok 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy. Tofu pokroić w mała kostkę, zalać sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 10 minut. Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Bazylię posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Wymieszać kus-kus, bazylię, czosnek, cebule i tofu. Nałożyć do połówek papryki, na wierzchu ułożyć pomidorki, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać ok 30 minut, Podawać z zieloną sałatą. Uwaga: tofu można zastąpić pieczarkami.
Papryka faszerowana kus-kusem
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone, okrągłe papryki | 3 |
kus-kus | 2 szklanki |
oliwa | 4 łyżki |
sos sojowy | 1 łyżka |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
pomidorki koktajlowe | 6 |
tofu | 200 g |
świeża bazylia | pęczek |
bulion warzywny | |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.