Papryki przekroić zachowując ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Wnętrza połówek posolić. Kus-kus zalać wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu było ok 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy. Tofu pokroić w mała kostkę, zalać sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 10 minut. Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Bazylię posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Wymieszać kus-kus, bazylię, czosnek, cebule i tofu. Nałożyć do połówek papryki, na wierzchu ułożyć pomidorki, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać ok 30 minut, Podawać z zieloną sałatą. Uwaga: tofu można zastąpić pieczarkami.
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone, okrągłe papryki | 3 |
kus-kus | 2 szklanki |
oliwa | 4 łyżki |
sos sojowy | 1 łyżka |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
pomidorki koktajlowe | 6 |
tofu | 200 g |
świeża bazylia | pęczek |
bulion warzywny | |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...