Panna cota
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śmietanka kremówka 30% | 500ml |
cukier | pół szklanki |
wanilia | 1 laska |
mus owocowy do podania | 4 łyżki |
żelatyna | 2 łyżeczki |
Klasyczny włoski deser, czyli galaretka ze śmietanki. Pysznie i łatwo.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka o grubym dnie wlać śmietankę, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dokładnie wmieszać żelatynę. Wlać do pucharków lub szklanek. Wystudzić, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Podawać z dodatkiem musu owocowego. Można podawać w pucharkach, w których panna cota zastygła lub przełożyć galaretkę na talerzyki. Aby sobie to ułatwić pucharki należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.