- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śmietanka kremówka 30% | 500ml |
cukier | pół szklanki |
wanilia | 1 laska |
mus owocowy do podania | 4 łyżki |
żelatyna | 2 łyżeczki |
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka o grubym dnie wlać śmietankę, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dokładnie wmieszać żelatynę. Wlać do pucharków lub szklanek. Wystudzić, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Podawać z dodatkiem musu owocowego. Można podawać w pucharkach, w których panna cota zastygła lub przełożyć galaretkę na talerzyki. Aby sobie to ułatwić pucharki należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...