Pankejki z ricotty

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ricotta 250 gram
mąka pół szklanki
cukier z prawdziwa wanilią
proszek do pieczenia pół łyżeczki
jajka 2
sól
masło klarowane (do smażenia)
Pankejki z dodatkiem ricotty i odrobiną mąki, są niesamowicie delikatne i puszyste. Idealnie smakują ze świeżymi owocami i syropem klonowym.

Ricottę odsączamy. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, potem dodajemy żółtka i ser. Na końcu dodajemy mieszankę mąki z dodatkami i szybko mieszamy (masa nie musi być idealnie połączona). Na patelni teflonowej, na rozgrzanym maśle smażymy pod przykryciem placuszki. Kiedy ciasto powoli zacznie się ścinać z wierzchu przewracamy na drugą stronę. Jeśli ciężko jest nam usmażyć placki z tak delikatnego ciasta możemy dodać więcej mąki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.