Pankejki z ricotty
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ricotta | 250 gram |
mąka | pół szklanki |
cukier z prawdziwa wanilią | |
proszek do pieczenia | pół łyżeczki |
jajka | 2 |
sól | |
masło klarowane (do smażenia) |
Pankejki z dodatkiem ricotty i odrobiną mąki, są niesamowicie delikatne i puszyste. Idealnie smakują ze świeżymi owocami i syropem klonowym.
Ricottę odsączamy. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, potem dodajemy żółtka i ser. Na końcu dodajemy mieszankę mąki z dodatkami i szybko mieszamy (masa nie musi być idealnie połączona). Na patelni teflonowej, na rozgrzanym maśle smażymy pod przykryciem placuszki. Kiedy ciasto powoli zacznie się ścinać z wierzchu przewracamy na drugą stronę. Jeśli ciężko jest nam usmażyć placki z tak delikatnego ciasta możemy dodać więcej mąki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.