- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ricotta | 250 gram |
mąka | pół szklanki |
cukier z prawdziwa wanilią | |
proszek do pieczenia | pół łyżeczki |
jajka | 2 |
sól | |
masło klarowane (do smażenia) | |
Ricottę odsączamy. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, potem dodajemy żółtka i ser. Na końcu dodajemy mieszankę mąki z dodatkami i szybko mieszamy (masa nie musi być idealnie połączona). Na patelni teflonowej, na rozgrzanym maśle smażymy pod przykryciem placuszki. Kiedy ciasto powoli zacznie się ścinać z wierzchu przewracamy na drugą stronę. Jeśli ciężko jest nam usmażyć placki z tak delikatnego ciasta możemy dodać więcej mąki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...