Panierowane truskawki
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 1 kg |
czekolada mleczna | 100 g |
czekolada gorzka | 100 g |
mielone migdały | 6łyżek |
migdały | spora garść |
wiórki kokosowe | 6 łyżek |
płatki kokosowe | 6 łyżek |
listki melisy | do podania |
papilotki | ok. 60 sztuk |
Ten sposób podania truskawek, choć pracochłonny, z pewnością zachwyci gości. Uwaga: będą potrzebne papilotki i kratka.
Umyć i dokładnie osuszyć truskawki. Nie odrywać szypułek! Pokrojone w plasterki migdały, wiórki kokosowe, mielone migdały i płatki kokosowe wsypać do miseczek. Rozpuścić w kąpieli wodnej pierwszy rodzaj czekolady. Zanurzać truskawki w płynnej czekoladzie i obtaczać w wybranej posypce. Odkładać do wysuszenia na kratkę. Następnie rozpuścić drugi gatunek czekolady i zanurzać następne truskawki aż wszystkie będą obtoczone czekoladową polewą i posypkami. Podawać po zastygnięciu polewy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.