Panierowane truskawki

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki 1 kg
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
mielone migdały 6łyżek
migdały spora garść
wiórki kokosowe 6 łyżek
płatki kokosowe 6 łyżek
listki melisy do podania
papilotki ok. 60 sztuk
Ten sposób podania truskawek, choć pracochłonny, z pewnością zachwyci gości. Uwaga: będą potrzebne papilotki i kratka.

Umyć i dokładnie osuszyć truskawki. Nie odrywać szypułek! Pokrojone w plasterki migdały, wiórki kokosowe, mielone migdały i płatki kokosowe wsypać do miseczek. Rozpuścić w kąpieli wodnej pierwszy rodzaj czekolady. Zanurzać truskawki w płynnej czekoladzie i obtaczać w wybranej posypce. Odkładać do wysuszenia na kratkę. Następnie rozpuścić drugi gatunek czekolady i zanurzać następne truskawki aż wszystkie będą obtoczone czekoladową polewą i posypkami. Podawać po zastygnięciu polewy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.