Pana cotta z truskawkami i waniliowym Burbonem
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mleko pełnotłuste | 1 szklanka |
śmietnka kremówka | 1 szklanka |
cukier | pól szklanki |
wanilia | 1 laska |
Burbon | pól szklanki |
żelatyna | 3 łyżeczki |
truskawki | 2 szklanki |
brązowy cukier | 2 łyżki |
Wanilię przeciąć nożyczkami na pół, a potem jeszcze raz na pół ale wzdłuż. Włożyć do alkoholu, zamknąć odstawić na 2-3 dni (minimum). Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić. Kremówkę, mleko i cukier zagotować. Odstawić. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Laski wanilii wyłowić z alkoholu, wyskrobać, dodać do deseru razem z 2-3 łyżkami Burbona. Wymieszać. Rozlać do szklanych naczynek. Odstawić do stężenia. Truskawki zmiksować z brązowym cukrem (kilka zostawić do dekoracji). Polać stężałą pana cottę musem truskawkowymi ponownie wstawić do lodówki na pół godziny, aby mus się schłodził. Uwaga: jeśli deser ma być przeznaczony dla dzieci należy alkohol zagotować razem z mlekiem i kremówką (alkohol wyparuje, zostanie aromat wanilii).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.