- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mleko pełnotłuste | 1 szklanka |
śmietnka kremówka | 1 szklanka |
cukier | pól szklanki |
wanilia | 1 laska |
Burbon | pól szklanki |
żelatyna | 3 łyżeczki |
truskawki | 2 szklanki |
brązowy cukier | 2 łyżki |
Wanilię przeciąć nożyczkami na pół, a potem jeszcze raz na pół ale wzdłuż. Włożyć do alkoholu, zamknąć odstawić na 2-3 dni (minimum). Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić. Kremówkę, mleko i cukier zagotować. Odstawić. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Laski wanilii wyłowić z alkoholu, wyskrobać, dodać do deseru razem z 2-3 łyżkami Burbona. Wymieszać. Rozlać do szklanych naczynek. Odstawić do stężenia. Truskawki zmiksować z brązowym cukrem (kilka zostawić do dekoracji). Polać stężałą pana cottę musem truskawkowymi ponownie wstawić do lodówki na pół godziny, aby mus się schłodził. Uwaga: jeśli deser ma być przeznaczony dla dzieci należy alkohol zagotować razem z mlekiem i kremówką (alkohol wyparuje, zostanie aromat wanilii).
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...