Paluszki krabowe w cieście ryżowym
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
paluszki krabowe | 16 sztuk |
mąka ryżowa | 3/4 szklanki |
wino białe wytrawne | 3 łyżki |
jajka | 2 |
imbir w proszku | łyżeczka |
sól | łyżeczka |
proszek do pieczenia | 1/2 łyżeczki |
olej do smażenia | |
słodki sos chili | pół szklanki |
Wyglądają jak gałązki drzewa. Te smakowite bezglutenowe przekąski są dobre do piwa lub wytrawnego białego wina.
Jajka wymieszać z winem, mąkę z solą, imbirem i proszkiem do pieczenia. Połączyć jajka z mąką i utrzeć na gładkie dość gęste ciasto. Do miski z ciastem włożyć paluszki krabowe i dokładnie obtoczyć je w cieście. W rondelku rozgrzać olej. Do wrzącego oleju wkładać partiami paluszki i smażyć tak jak racuchy, obracając raz w trakcie smażenia. Najwygodniej robić to dwoma widelcami. Usmażone paluszki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z słodkim sosem chili.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.