Paluszki krabowe w cieście ryżowym

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
paluszki krabowe 16 sztuk
mąka ryżowa 3/4 szklanki
wino białe wytrawne 3 łyżki
jajka 2
imbir w proszku łyżeczka
sól łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
słodki sos chili pół szklanki
Wyglądają jak gałązki drzewa. Te smakowite bezglutenowe przekąski są dobre do piwa lub wytrawnego białego wina.

Jajka wymieszać z winem, mąkę z solą, imbirem i proszkiem do pieczenia. Połączyć jajka z mąką i utrzeć na gładkie dość gęste ciasto. Do miski z ciastem włożyć paluszki krabowe i dokładnie obtoczyć je w cieście. W rondelku rozgrzać olej. Do wrzącego oleju wkładać partiami paluszki i smażyć tak jak racuchy, obracając raz w trakcie smażenia. Najwygodniej robić to dwoma widelcami. Usmażone paluszki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z słodkim sosem chili.
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.