- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
paluszki krabowe | 16 sztuk |
mąka ryżowa | 3/4 szklanki |
wino białe wytrawne | 3 łyżki |
jajka | 2 |
imbir w proszku | łyżeczka |
sól | łyżeczka |
proszek do pieczenia | 1/2 łyżeczki |
olej do smażenia | |
słodki sos chili | pół szklanki |
Jajka wymieszać z winem, mąkę z solą, imbirem i proszkiem do pieczenia. Połączyć jajka z mąką i utrzeć na gładkie dość gęste ciasto. Do miski z ciastem włożyć paluszki krabowe i dokładnie obtoczyć je w cieście. W rondelku rozgrzać olej. Do wrzącego oleju wkładać partiami paluszki i smażyć tak jak racuchy, obracając raz w trakcie smażenia. Najwygodniej robić to dwoma widelcami. Usmażone paluszki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z słodkim sosem chili.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...