- Z kurzych udek delikatnie wyjmij kości. Mięso umyj, osusz. Natrzyj słodką papryką, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Cebulę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj cebulę i czosnek, wbij jajko, wsyp natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.
- Farszem paprykowym napełnij udka w miejscu po kości. Zepnij. Ułóż w lekko natłuszczonej formie. Wstaw formę do rozgrzanego do temp.170 C piekarnika i piecz 30 minut. Kulki z mozzarelli pokrój na plasterki. Przykryj udka i piecz jeszcze ok.10 minut.
- Udekoruj ogórkami i plasterkami cytryny. Udka podawaj na gorąco,np.z ryżem
Kurze udka pieczone z mozzarellą
- Czas 1 godz. 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
pałki kurczaka | 1 kg |
czerwona papryka | 2 sztuki |
cebula mała | 1/3 |
czosnek | 2 ząbki |
nać pietruszki | 1 łyżka |
mozzarella | 2 kulki po 10 dag |
jajko | 1 sztuka |
słodka papryka | 1 łyzka |
sól | według uznania |
pieprz | według uznania |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.