- Z kurzych udek delikatnie wyjmij kości. Mięso umyj, osusz. Natrzyj słodką papryką, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Cebulę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj cebulę i czosnek, wbij jajko, wsyp natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.
- Farszem paprykowym napełnij udka w miejscu po kości. Zepnij. Ułóż w lekko natłuszczonej formie. Wstaw formę do rozgrzanego do temp.170 C piekarnika i piecz 30 minut. Kulki z mozzarelli pokrój na plasterki. Przykryj udka i piecz jeszcze ok.10 minut.
- Udekoruj ogórkami i plasterkami cytryny. Udka podawaj na gorąco,np.z ryżem
- Czas 1 godz. 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
pałki kurczaka | 1 kg |
czerwona papryka | 2 sztuki |
cebula mała | 1/3 |
czosnek | 2 ząbki |
nać pietruszki | 1 łyżka |
mozzarella | 2 kulki po 10 dag |
jajko | 1 sztuka |
słodka papryka | 1 łyzka |
sól | według uznania |
pieprz | według uznania |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...