- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż do risotto | 400 g |
szafran | 15 nitek |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
czosnek | 3 ząbki |
Cebula słodka | 1 duża |
papryka | 1 |
Pomidor słodki | 1 duży |
Krewetki duże, całe, surowe | 5 |
Omułki, oczyszczone w skorupkach | 0,5 kg |
Krewetki królewskie oczyszczone ( bez pancerzy i głów) | 350 g |
Kalmary pocięte na krążki lub paseczki | 150 g |
Groszek zielony | 100 g |
białe wytrawne wino | 1 kieliszek |
Bulion rybny lub woda | 850 ml |
Sól morka do smaku | |
Cytryna pokrojona w ćwiartki do podania | 2 |
natka pietruszki | 1 pęczek |
Szafran zalać winem. Cebulę obrać i pokroić. Pomidora sparzyć, zdjąć skórę, pokroić. Usunąć z papryki gniazdo nasienne, pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni do paelli i obsmażyć na niej surowe krewetki w pancerzykach, aż zmienią kolor z szarego na czerwony. Zdjąć z patelni i zostawić do ozdoby. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pomidora, paprykę i zielony groszek, przesmażyć. Dodać ryż, przesmażyć go razem z warzywami. Wlać wino z szafranem, kiedy ryż wchłonie wino wlać bulion rybny, aby przykrył cały ryż. Gotować paellę 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia, nie mieszając. Po 10 minutach dodać kalmary, krewetki i omułki, wymieszać, przykryć paellę folią aluminiową, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 7 minut. Odstawić paellę z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Podawać ozdobioną cząstkami cytryny, posiekaną natką pietruszki i całymi krewetkami. Do picia podać schłodzone białe wino, takie samo jak to, które zostało użyte do przygotowania potrawy.
Czytaj więcej o Paella. Kliknij!
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...