Pączki z dziurką czyli amerykańskie doughnuts lub donuts

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 3 szlanki
cukier 2 łyżki
drożdze 15 g lub 1 opakowani
jajka 1
woda 3 łyżki
mleko niecała szklanka
masło 50g
rum lub esencja waniliowa 1 łyżka
sól szczypta
olej do głębokiego smażenia
cukier puder lub lukier i słodka posypka do dekoracji
Są lżejsze od polskich pączków i mniej od nich słodkie. Cała słodycz zawarta jest w lukrze i posypce.

Utrzeć drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Jeśli używamy suchych drożdży dodać je bezpośrednio do mąki. Gdy zaczyn urośnie wyrobić ciasto z podanych składników poza masłem. Masło rozpuścić i dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto jest dość lepiące, najlepiej wyrabiać mikserem. Ukształtować kulę i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła a kieliszkiem mniejsze otwory wewnątrz. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju raz odwracając. Usmażone oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i posypać kolorową posypka.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.