- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
serek waniliowy homogenizowany | 300 g |
jajka | 3 |
mąka | 1,5 szklanki |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
cukier puder | 100 g |
rodzynki | 100 g |
cynamon | 0,5 łyżeczki |
sól | szczypta |
tłuszcz do smażenia | |
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Serek wymieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i rodzynkami. Najlepsze są koryntki, bo są najdrobniejsze. Połączyć mąkę z masą serową, delikatnie domieszać pianę. Rozgrzać tłuszcz. Ciasto nabierać na zwilżoną tłuszczem łyżeczkę i wykładać do gorącego tłuszczu. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószyć pączki do smaku.
Nasza rada:
do nakładania ciasta można użyć łyżki do lodów (patrz zdj. nr 2)
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...