- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka szymanowska | 700 g |
mleko 3,2% | 500 ml |
jajka | 4 |
drożdze | 50 g |
cukier | 1 łyżeczka |
masło | 150 g |
sól | 1 łyżeczka |
kminek | 1 łyżeczka |
parmezan starty | 200 g |
wasabi w proszku | 1 łyżeczka |
tłuszcz do głębokiego smażenia | 2 l |
Do smażenia przyda się frytkownica lub rondel z sitkiem do głębokiego smażenia.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłym (35 st. C) mlekiem oraz szklanką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie dosypać resztę mąki, ubite trzepaczką jajka, kminek, sól, wasabi i 150 g drobno utartego parmezanu, wyrobić ciasto, na końcu dodać roztopione masło. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W trakcie wyrobić jeszcze dwukrotnie. Wyrobione ciasto podzielić na porcje, formować ruloniki, kroić na małe porcje i toczyć z nich kuleczki. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na pół godziny. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć resztą parmezanu.
Pączki serowe na słono można również podać z salsą pomidorową:
Salsa pomidorowa
- pomidory bez skóry w zalewie - 1 puszka 400g
- czosnek - 2 ząbki
- papryczka chilli zielona - 1 długa
- oliwa - 2 łyżki
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
Chilli i obrany czosnek zmiksować z pomidorami. Doprawić oliwą, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...